Heradem Noella Appermans

Dit boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel, of kan besteld worden  via www.standaarduitgeverij.be, bol.com e.a…
Indien u een gesigneerde versie van het boek wenst, klik hier.

Heradem

Hyperventilatie, stress, angsten en paniekstoornissen aanpakken met de Buteyko-methode… 

Een autobiografisch verhaal van een chronisch hyperventilant, een verhaal over mijn leven! Een boek waar 90% van de bevolking zich in mindere of meerdere mate zal herkennen. Mijn praktijk zit vol met mensen die tot hiertoe niet ten gronde geholpen worden, omdat de kern van het probleem, een verstoorde gaswisseling door chronisch overademen (vaak onbewust), niet begrepen en dus verkeerd aangepakt wordt.

De man uit de straat, de leerkracht, de sporter, de mensen met astma, CVS, de publieke sprekers, de CEO of de BV… zovelen voelen zich beperkt in hun handelen, geplaagd door ademhalingsproblemen en angsten. Na een opleiding van 4 jaar tot gezondheidsconsulente heb ik als thesis ‘herademen’ als onderwerp gekozen. Op vraag van Standaard Uitgeverij heb ik dit eindwerk in boekvorm gegoten. Geschreven op mijn gevoel, zoals ik mijn leven met chronische hyperventilatie ervaren heb, aangevuld met parate kennis die ik over de jaren verzamelde, zodat ik na 40 jaar kon ‘herademen’.

Deel één van het boek ‘Heradem’ vertelt mijn verhaal als chronisch hyperventilant, in fases, over 40 jaar. Hoe ik jarenlang internationaal als model werkte, actief in de politiek rolde, een hele tijd in de BV-wereld meedraaide, terug 4 jaar ging studeren op 48 jaar, en hoe ik overleefde in die werelden met een ademhaling die steeds op hol sloeg, gevangene van mijn ademhaling.

Deel twee is wetenschappelijk gedocumenteerd omdat hier de essentie zit van de herprogrammering van onze ademhaling. De sleutel van een normale ademhaling zit hem immers in de juiste verhouding zuurstof (02) en koolstof (CO2), en hoe je die kan bekomen. Het herprogrammeren van je ademhaling zeg maar.

Deel drie bespreekt de mentale belasting die mede oorzaak kan zijn van een ontregelde ademhaling, samen met onder andere cofactoren als een verstoorde pH-waarde en verkeerde of verzurende voeding.

In deel vier, de essentie van het boek, ga ik via oefeningen en een aangepaste levensvisie en levensstijl, een blijvende oplossing bieden voor de chronische hyperventilanten. De Buteyko-ademtechniek, revolutionair, en toch zeer eenvoudig, wordt een manier van ademen en leven, en loopt als rode draad door het geheel. Een verhaal dat het ontbrekende puzzelstukje vormt.

De oplossing voor dit syndroom, gestaafd op de wetmatigheid van Nobelprijswinnaar Bohr, is in de medische wereld zo goed als onbekend. Maar dat onbekend onbemind is, geldt met dit boek niet langer.

DOELGROEP
Iedereen kan vroeg of laat chronisch hyperventilant worden. In deze jachtige wereld waar de foutieve diepe ademhaling nog altijd gepromoot wordt, worden er iedere dag meer hyperventilanten geboren. Otto-Jan Ham, Herman Brusselmans, Saartje Vandendriessche, Bar Kaël, Niels Albert, Michel Van den Brande, Selah Sue … maar enkele bekende personen die me te binnen schieten die onlangs te kennen gaven vaak last te hebben van angstaanvallen en/of ademhalingsproblemen. Het lijstje is veel langer…

Heradem is een werk dat ik oorspronkelijk schreef om in mijn praktijk de talrijke chronische hyperventilanten een naslagwerk te bezorgen. Er kwam vervolgens meer en meer vraag voor lezingen (CM, service-clubs, scholen, bedrijven, Vlaamse vereniging voor kinesitherapeuten …), en de vraag blijft groeien.

Mijn manuscript van Heradem werd gelezen en goed bevonden door o.a. Herman Brusselmans, en ik mag zijn recensie op de achterflap van mijn boek plaatsen, zoals u hieronder kan lezen. Tevens Hoofd van de hartafdeling Virga Jesse Hasselt Prof. Pascal Vranckx is een voorstander van deze techniek.